Cinci tendințe de design interior pentru 2022

De-a lungul timpului, tendințele în design interior au fost folosite ca un ajutor estetic în găsirea păcii interioare. Câteva exemple cunoscute ar fi arta chineză feng-shui, unde poziționarea spațială corespunde cu fluxul de energie sau wabi sabi, practica japonează de a îmbrățișa imperfecțiunile, ori pasiunea Romei Antice de a utiliza culorile pământului și modelele geometrice pentru a imita armonia naturii.

Există tot mai multe cercetări care arată influența directă pe care locuințele o au asupra stării de spirit, dar și a sănătății și bunăstării noastre generale. Nu este de mirare că în 2022 - al treilea an consecutiv de pandemie globală - tendințele de top în design interior se concentrează pe modul în care ne simțim în largul nostru, din punct de vedere emoțional. 

În contextul pandemic, am fost forțați să ”încetinim” ritmul cotidian și să petrecem din ce în ce mai mult timp în casele noastre. Acest lucru a determinat o dorință puternică de a crea un spațiu care să reflecte atât din punct de vedere vizual cât și afectiv ceea ce simțim. 

Și cum putem face din locul în care muncim, dormim, socializăm, un spațiu care pe lângă funcționalitate, să fie unul călduros, confortabil și primitor?

Iată 5 tendințe de design interior a anului 2022 pe care să le iei în calcul dacă vrei să îți amenajezi locuința sau să faci câteva schimbări.

Nuanțe de maro

În ultimii ani au fost în centrul atenției culorile, pattern-urile și în special pastelurile. Cred că suntem pregătiți pentru o paletă mai ”curată”. Maro, ciocolatiu, caramel, umbriu ars, coniac, această paletă apropiată de nuanțele pe care le găsim în natură își face loc în design-ul interior al anului 2022. Bineînțeles, te poți juca și cu alte culori neutre pentru a crea un spațiu elegant, atemporal.

Suprafețe și obiecte inspirate din natură

Având în vedere că am început să petrecem mai mult timp în interior, căutăm să ne reconectăm cu natura. Acest lucru a inspirat o renaștere a suprafețelor naturale: gresie, teracotă, marmură, travertin. Ele pot fi folosite peste tot, de la cada din baie, mobilerul din sufragerie, până la obiectele decorative. Natura brută și imperfectă a acestor materiale organice, reușesc să aducă profunzime, suflet și o anumită intrigă vizuală, imitând de asemenea o atmosferă calmă, un ambient liniștitor.

Accente vintage și sustenabile

Atunci când vorbim despre vintage în design, acesta este protagonistul fiecărei încăperi, având puterea de a crea o poveste, o peliculă de film. Influențele vintage aduc o textură palpabilă și căldură într-un spațiu, plus un anumit sentiment de sacru. Antichitățile rare sunt de asemenea sustenabile și stylish pentru o lungă perioadă de timp. Prin reutilizarea vechiului în ceva nou, avem o abordare sustenabilă, iar pe de altă parte aducem un sens istoric în casa noastră.



Interior inspirat din călătorii

Oamenii vor călători din nou, așa că interiorul locuințelor pot căpăta un aspect nomadic, aventuros. Fie că vorbim despre mese joase în stil turcesc și fotolii tip puf, de obiecte decorative inspirate de anumite culturi, corturi sau tablouri semnate de artiști stradali din diferite colțuri ale lumii, putem aduce cu ușurință pasiunea pentru călătorii în casa noastră.



Mixul materialelor și stilurilor de design

Dorința de a deține lucruri unice pe care nu toți le au în casele lor, duce la o amestecare a materialelor și a designului mobilerului. Nu-i nimic neobișnuit să vedem obiecte ce îmbină elemente din lemn, metal sau piatra, acest lucru făcându-le unice. În 2022 putem acorda atenție notelor subtile din design, cum ar fi modul în care un fotoliu vintage din lemn masiv poate da viață unei case contemporane, făcând-o mai călduroasă și primitoare.

Previous
Previous

8 soluții de amenajare a biroului de acasă